Ralf Segersvärd svensk vinnare under kirurgveckan för deltagande i EAES European cup 2015.

Ralf Segersvärd, Karolinska, Stockholm, har i år av SIKT, SFÖAK och SFKRK utsetts till vinnare för sitt abstract "Första erfarenheterna av robotassisterad pankreaskirurgí. Ett utvecklingsprojekt mha progressiv inlärning".

 

Syftet med priset är att stimulera europeiska kirurger till ökat aktivt arbete och presentationer i minimalinvasiv kirurgi. Vinnaren får resa och kongressdeltagande betalt och presenterar sitt föredrag under European cup vid EAES kongress 2015.

 

Stort grattis Ralf!

 

Magnus Kjellman
Ordförande SIKT.

Enkät om fortbildning

Fortbildningsrankingen är en ny satsning på fortbildningsområdet, med syfte att skapa en ranking över Sveriges bästa fortbildningssjukhus och på så vis få arbetsgivarna att ta ansvar för läkarnas fortbildning. Svensk Kirurgisk Förening stödjer Läkarförbundets initiativ att sätta fortbildning på dagordningen och vi vill uppmana kirurger som är medlemmar i SLF att svara på enkäten. Enkäten har skickats till den mailadress som uppgivits i Läkarförbundets medlemsregister. Om någon som vill svara inte har fått enkäten är de välkomna att kontakta Linn Bladh (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. ) på Läkarförbundet, så ordnar hon det.

Svensk Kirurgisk Förening anordnar UEMS möte

UEMS (Union Européenne des Médecins Spécialistes) är en organisation som företräder nationella sammanslutningar av medicinska specialister i EU och associerade länder.

Svensk Kirurgisk Förening är stolta att stå som värdar för UEMS Section of Surgery’s höstmöte i Stockholm den 20:e September 2014.

I anslutning till detta möte ordnas ett symposium under temat

“Surgical Quality Registries and Surgical Research”

Plats: Nobel Forum, Karolinska Institutet, Stockholm
Tid: Fredagen den 19:e September 2014 kl 9.30 – 15.00
Kostnad: 200 Kr (fika och lätt lunch ingår)
Välkomna!
Obs! Enbart 120 platser finns – först till kvarn gäller.
Anmälan till kansliet Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Program (pdf, öppnas i nytt fönster)

Årets utbildningsinsats 2014

Årets utbildningsinsats 2014 tilldelas KIRUB-dagarna! Priset delades ut vid kirurgveckan och togs emot av KIRUBs ordförande Ebba Kihlstedt. Samtliga arrangörskliniker genom åren kommer också att tilldelas ett diplom.

Priset för Årets Internationella insats 2014

Årets internationella insats

Priset för Årets Internationella insats går till Jacob Freedman, Henrik Nilsson och Eduard Jonas vid Danderyds sjukhus för deras arbete med att skapa ett internationellt samarbete för nya behandlingar av multipla levertumörer

Nominera årets utbildningsinsats

Detta pris kan erhållas av en klinik, en enhet eller en person som gjort en strålande insats för utbildning av kirurger. Nominera den/de ni tycker ska erhålla priset genom att maila Svensk Kirurgisk Förenings kansli!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Euroapean Cup

European Association of Endoscopic Surgery och Svensk förening för innovativ kirurgisk teknologi i samarbete med SFÖAK, SFKRK, SFEK och Barnkirurgiska föreningen UTLYSER EUROPEAN CUP För bästa föredrag i ämnet kirurgisk metodologi och teknik under kirurgveckan 2014.

Annons European Cup (pdf, öppnas i nytt fönster)

Svenska Läkaresällskapets fonder

Den 1 december startar ansökningsperioden för projektanslag och post doc-stipendier från Svenska Läkaresällskapets fonder samt för projektanslag och resebidrag från nedanstående specialfonder.

Sökande ska vara medlem i SLS ansökningsåret (för ansökan till SSAC krävs inte medlemskap i SLS men istället ska man vara medlem i NSCMID).

 

Ansökningsperiod 1 december – 1 februari för:

- Svenska Läkaresällskapets projektanslag för medicinsk forskning

- Svenska Läkaresällskapets Post doc-stipendier för medicinsk forskning

<p">- Bengt Ihres Fond (vetenskaplig forskning inom medicinsk gastroenterologi och gastroenterologiskt inriktad kirurgi) - Projektanslag och resebidrag för forskningsvistelse

- Björklunds fond (för forskning om ALS och liknande/besläktade neurologiska sjukdomar) -   Projektanslag

- Cronqvists stiftelse (medicinsk forskning inom området ögonsjukdomar, i första hand retinitis pigmentos och i andra hand övriga ögonsjukdomar) -   Projektanslag

- Gastroenterologisk Forskningsfond (medicinsk forskning inom gastroenterologi) -   Projektanslag och resebidrag för forskningsvistelse

- Paul Frenckners Fond (forskning rörande öron- näs- och hals-sjukdomar) -   Resebidrag till forskningsvistelse

- SSAC foundation (research related to the treatment of infectious diseases with antibacterial, antiviral, antimycotical or antiparasitical agents) - Research grant or travel grant. Applicants must be members of NSCMID

 

<p">Observera även att ansökningsperioden för Svenska Läkaresällskapets resebidrag är ändrad till 15 augusti – 31 maj

samt att regeln om medlemskap i SLS året innan ansökningsåret är borttagen, både för projektanslag och för resebidrag!

 

http://www.sls.se/Forskning--utbildning/Forskningsdelegationen--Prioriteringskommitten-/Fonder-och-stipendier-att-soka/

Ledarskapsutbildning för yngre kirurger

Nu erbjuds du som ung, specialistkompetent kirurg en ny möjlighet att utvecklas i ditt ledarskap. Den 9 december 2013 startar ledarskapsutbildningen ”Att leda sjukvård”, arrangerad av IFL Executive Education vid Handelshögskolan i Stockholm i samverkan med Svensk Ortopedisk Förening (SOF).

Utbildningen omfattar 8 dagar fördelade på tre moduler:
Modul 1: 9–11 december 2013 (start kl 18.00 den 9 dec)
Modul 2: 5–7 februari 2014
Modul 3: 26–28 maj 2014

Den 12 november kl 8.30-9.30 bjuder vi in till informationsmöte på IFLs kontor, Sveavägen 63, plan 1. Mer information och anmälningsformulär hittar du på programhemsidan: http://www.ifl.se/program/att-leda-sjukvard/

Såhär beskrivs ledarskapsutbildningen av Urban Wingren, Årets Kirurgledare 2012.

Kirurgföreningens treåriga projekt med ledarskapsutbildning ”Lust att leda” är till ända. Det har varit ett framgångsprojekt. Vi vet att det finns flera unga kirurger som velat gå en sådan kurs och flera chefer som velat skicka unga kirurger på en sådan kurs. En ny möjlighet bjuds nu av våra vänner i Ortopedföreningen som startar en likartad utbildning som vår. De erbjuder nu unga kirurger att ansluta till den utbildningen. Kursgivaren IFL garanterar högsta kvalitet. Gruppen blir unga läkare som på olika sätt avancerar, fortfarande utvecklar kirurgisk kompetens, opererar, jourar och åtar sig olika ledningsuppdrag.

Då jag på mycket nära håll varit med i Svensk Kirurgisk förenings ”Lust att Leda projekt” har jag bevittnat hur unga kirurgers Lust att Leda fått en grund att stå på. Majoriteten av dem som deltagit i dessa utbildningar har också gått vidare med olika typer av ansvarsuppdrag som de nog i många fall varit tveksamma till om de inte haft sin IFL utbildning som stöd. Kostnaden för en sådan här kurs är inte det som ger röda siffror men medarbetare som kan och vill ta ett större ansvar kan påtagligt bidra till din kliniks utveckling på många områden.

Missa inte denna möjlighet att ta ytterligare ett steg i din utveckling!! Missa inte denna möjlighet att låta din medarbetare utvecklas för att hjälpa dig och din klinik att ännu bättre lösa kommande uppgifter. Missa inte denna möjlighet!!!!

Urban Wingren, Årets Kirurgledare 2012

Vinnare för bästa föredrag till EUROPEAN CUP under kirurgveckan 2013

Bengt Håkanson Kirurgiska Kliniken Ersta Sjukhus Stockholm har tilldelats pris för bästa föredrag på kirurgveckan 2013 inom kirurgisk teknik och metodik. Priset delas ut av European Association of endoscopic Surgery (EAES) och SIKT i samarbete med SFÖAK, SFKRK och Barnkirurgiska föreningen i Sverige.

Bengts föredrag Peroral endoskopisk myotomi (Poem), ny teknik vid esofagogastromyotomi för esofageal akalasi blir Sveriges första bidrag vid EAES konferens i Paris 2014 där samtliga Europeiska medlemsländer deltar med sina bidrag. Målet är att SKF föreningar framöver i samarbete ska dela ut detta pris årligen.

Stort grattis till Bengt!

Magnus Kjellman, Ordförande SIKT.

Stora forskarpriset

SKF gratulerar Anna Martling, Stockholm till stora forskarpriset.

Nominerade från övriga regioner var

Tomas LorantPär Myrelid

Eva Angenete


Bodil Andersson


Oskar Hemmingsson

Ihrepriset

Vi gratulerar Robert Bränström till Ihrepriset.

Årets Fellowship

Vi gratulerar Susanne Tumlin-Ekelund till årets Fellowship för utveckling av laparoskopisk kolorektalkirurgi.

 

Årets kirurgledare

Vi gratulerar Thomas Hallgren till utmärkelsen "Årets Kirurgledare". Thomas Hallgren utses som ”Årets kirurgledare” för

•  att han med stort engagemang har visat hur man med framgångsrikt ledarskap kan driva ett länssjukhus avseende utveckling, utbildning och kvalité
•  hans stora engagemang för att sätta kliniken på kartan och att leda den till att vara först till att arrangera två Kirurgveckor imponerar stort  
•  hans insatser för det nationella utvecklandet av kirurgiskt ledarskap med sitt engagemang i föreningens ledarskapsprogram har varit enormt uppskattat 
• han är tydlig, rättfram, pålitlig, generös och har glimten i ögat; avundsvärda egenskaper för ett gott ledarskap.

Framtida kirurgveckor

KIRURGVECKAN 2017 i Jönköping!! KIRURGVECKAN 2018 i Helsingborg!!

SKFs styrelse har tilldelat kirurgveckorna dessa år till en gammal bekant och en välkommen nykomling! Grattis! - och vi ser fram mot att besöka er framledes!

Fler artiklar...