Teknik (5)

CARP – ett nytt sätt att skarva tarm

En av våra delföreningar heter SIKT, vilket står för Svensk Förening för Innovativ Kirurgisk Teknologi. Det speglar att vi kirurger gärna är delaktiga i en teknisk utveckling som skall komplettera vår vetenskap och beprövade erfarenhet och föra kunskapens frontlinje framåt. Här presenter Anders Grönberg, Lund, en ny teknik framtagen genom utveckling av en gammal metod att utföra en tarmanastomos utan att lämna något främmande material i tarmväggen.

Ändra BKT-konceptet för framtidens kirurger

Under medeltidens skråväsende lärde man sig ett hantverk genom praktik. Man började som lärling, blev därefter gesäll och slutligen mästare när man var fullärd. Traditionell kirur­ gisk utbildning har historiskt följt detta mönster. Det har stora fördelar men måste i idag kompletteras med mer moderna utbildningsmetoder. Sverige har nu tio års erfarenhet av BKT och specialistläkare Éva Tamás, professor Håkan Hult och ord­föranden i BKT Sverige Stefan Redéen, alla Linköping, disku­terar om det är dags att reformera den basala kirurgkursen.

Robotassisterad kirurgi – Pros och Cons

På Kirurgveckans andra dag hölls ett gemensamt symposium av SIKT och Svensk Förening för Endokrin Kirurgi angående den robotassisterade kirurgins möjligheter, nu och i framtiden. Föredragande var Erik Nordenström, Lund, Claes Juhlin, Uppsala och Michael Fagerström,
som representerade företaget Intuitive Surgical. Modera­torerna Joakim Hennings, Östersund, representerande SIKT, och Magnus Kjellman, KI Solna, representerande endokrinföreningen, refererar här symposiet.

Vem behöver NOTES?

Stefan Linder, docent och överläkare, verksam vid Södersjukhuset i Stockholm och känd som laparoskopi- och endoskopientusiast, ser inte många fördelar med NOTES. Finns det fler med synpunkter i detta ämne eller på Stefans artikel, eller för den delen i något av de andra debattämnena, så maila dem till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. .

SILS – en vidareutveckling av laparoskopin?

Singel Incision Laparoscopic Surgery har utvecklats under mer än tio år och utförs mer frekvent i andra länder. Enstaka svenska centra har tagit upp tekniken. Kungsbacka Närsjukhus närmar sig tekniken på ett vetenskapligt sätt och presenterar här sina första resultat vid gallkirurgi.