Kirurgi utomlands (45)

Kirurguppdrag i Jemen

I en värld fylld av vapen och människor som inte tvekar att använda dem kan kirurgisk vård göra stor skillnad. Hella Hultin reste från vårt trygga hörn av världen för att hjälpa de drabbade i Jemen. Behandlingsprinciperna är desamma som i Sverige även om resurserna skiljer betydligt. Jag tror de flesta av oss också känner igen grubblerierna som följer efter ett oönskat utfall – hur hopplös situationen än var från början.

Kirurguppdrag på landsbygden i Kenya

Under forskningens år har vi fokuserat på vetenskapliga artiklar i första hand. Det var därför länge sedan vi kunde läsa en reseberättelse i Svensk Kirurgi. Petter Frühling, ST-läkare i kirurgi från Hudiksvall, ger här en mycket intressant redogörelse för sin resa till Kenya med Skandinaviska Läkarbanken. Vi får en översikt över landets historia och ekonomi och en berättelse om vård med mycket knappa resurser.

Kirurg på Grönland

Inte långt från nordpolen ligger världens största ö, Grönland. Avstånden är stora på den gigantiska ön och en akut patienttransport kan ta upp mot fem timmar med ambulansflyg. Överläkare Claes Brodin från Nyköping speglar arbetet som kirurg i provinshuvudstaden Nuuk bland inuiter och isbjörnar. Artikeln från jordens kalott avrundar kirurgföreningens satsning på Internationell Kirurgi under 2013-14 och vi kan bara instämma i Brodins uppmaning att arbeta som kirurg i annat land ger mersmak.

Forskarutbildning i global kirurgi – erfarenheter från Uganda

Forskarutbildning under AT är inte så ovanligt. Att arbetet bedrivs i en annan världsdel, Afrika, är inte fullt lika vanligt. Jenny Löfgren, tidigare AT-läkare i Jämtland men numera leg. läk., har valt att, tillsammans med sina handledare Andreas Wladis och Birger Forsberg i Stockholm och Pär Nordin i Östersund, bedriva forskning kring bråckkirurgi ur olika aspekter i Uganda och utför en stor del av arbetet på plats.

Trainee i Kenya

Många av våra artiklar under det senaste året om utlandstjänstgöring för kirurger har speglat erfarna kollegors uppskattade arbete jorden runt. Även läkare under utbildning, ST såväl som AT, kan göra stora insatser i främmande land. ST-läkaren Layla Mirzaei, Skövde, har avverkat tre år på sin kirurgutbildning. Hon fick extra utbildning i obstetrik och kejsarsnitt innan hon begav sig till Kenya för sex veckors arbete med Skandinaviska Läkarbanken.

Kirurgi i tulpanernas och väderkvarnarnas land

Under det Internationella Året önskade huvudstyrelsen i Svensk Kirurgisk Förening utveckla vårt internationella nätverk. Vi ville se vad vi kunde lära av ett annat lands kirurgförening och gärna dela med oss av våra erfarenheter från Sverige. Med ett internationellt perspektiv på många av våra viktiga frågor så får vi en chans att se vad vi redan gör bra och vad vi skulle kunna göra bättre. I detta syfte träffades styrelserna för den svenska och nederländska kirurgföreningen 2013. Holländarna presenterar här sitt arbete med sin förening, utbildningssystem, kvalitetssäkring och patientsäkerhetsfrågor.